Σοκολάτα – Η τροφή των Θεών

Σοκολάτα – Η τροφή των Θεών

Ετυμολογικά η λέξη σοκολάτα προέρχεται από την λέξη «σοκλάτλ» των Μάγιας.

Πολύ αργότερα, το 1753 μ. Χ. ο Σουηδός βοτανολόγος Λινναίος βαφτίζει το κακάο «θεόβρωμα» δηλαδή τροφή των θεών.

Η σοκολάτα πρωτοανακαλύφθηκε στην Κ. Αμερική από τους Μάγιας και τους Ατζέκους. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που παρασκευάσανε ρόφημα από σπόρους κακάο και πιπεριές. O βασιλιάς των Ατζέκων Μοντεζούμα θρυλείται ότι έπινε περί τα 50 φλιτζάνια την ημέρα από το «θαυματουργό» ρόφημα, που αποτελούτανε από νερό, κακάο, καλαμπόκι και μπαχαρικά, για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ουκ ολίγες γυναίκες του. Στις αφροδισιακές ιδιότητες της σοκολάτας πίστευε και ο μεγάλος Ιταλός γυναικοκατακτητής Τζιάκομο Καζανόβα. 

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

-Αναμφίβολα η σοκολάτα μπορεί να προσφέρει στα περισσότερα άτομα μια ηδονιστική αίσθηση ευφορίας και να τονώσει την διάθεση η οποία πιστεύεται ότι οφείλεται εκτός από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά – γεύση, άρωμα, υφή – και στον πλούτο της σε βιολογικά ενεργές ενώσεις με ψυχοκινητικό ή ψυχοτρόπο χαρακτήρα.

-Η Θεοβρωμίνη είναι μια διεγερτική ουσία ανάλογη και συγγενική (ισομερές) με την καφεΐνη. 

-Η Φαινυλαιθυλαμίνη έχει δομή ανάλογη με των αμφεταμινών και πιστεύεται ότι ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την ευφορία και την «εξάρτηση» από την σοκολάτα.

-Ιάπωνες ερευνητές μετά από έρευνες κατέληξαν ότι κάποια συστατικά της σοκολάτας διαθέτουν αντιβακτηριακή δράση και καταπολεμούν την τερηδόνα, (ειδικά αυτά που ανευρίσκονται στον φλοιό των σπόρων).

-Ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ακόμα και υπερκατανάλωση σοκολάτας, έως και 280 γρ. / ημέρα δεν αυξάνουν την ολική και την  L.D.L. “κακή” χοληστερόλη. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του λίπους της σε παλμιτικό, στεατικό και ελαϊκό οξύ, που η επίδρασή τους, στα επίπεδα της χοληστερόλης του πλάσματος είναι ουδέτερη.

-Το κακάο επίσης είναι πλούσιο σε πολυφαινόλια ουσίες με εξόχως αντιοξειδωτική δράση, όπως τα Φλαβονοειδή, οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες, που με τις επιδράσεις τους μειώνουν τις πιθανότητες για καρκίνους, καρδιοπάθειες και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές δράσεις και άλλες φαρμακολογικές δράσεις τους ενισχύουν το καρδιαγγειακό, όπως η μείωση της δραστηριοποίησης και της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, καθιστώντας το αίμα πιο λεπτόρρευστο και αυξάνοντας τον χρόνο πήξεως του αίματος, μετά την κατανάλωση ροφήματος κακάο διαθέτοντας μια επίδραση τύπου ασπιρίνης.

-Επίσης τροποποιεί «θετικά» την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

-Μπορεί η σοκολάτα να ξεκίνησε σαν το αγαπημένο γλυκό των βασιλικών οικογενειών, κατά την πορεία όμως εξελίχθηκε στην αγαπημένη γεύση όλων των λαών. η κατανάλωση της σοκολάτας με μέτρο προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

-100 γρ. σοκολάτας μας προσφέρουν 500-550 απολαυστικές θερμίδες και η κατανάλωσή της συχνά συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής λόγω των αρνητικών της συνεπειών και προεκτάσεων στην αύξηση του σωματικού βάρους. Γι αυτό και η αρχαιοελληνική έννοια του μέτρου αποδεικνύεται κεφαλαιώδους σημασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *