Κεράσι – Διατροφικές Συμβουλές

Κεράσι – Διατροφικές Συμβουλές

Η κερασιά (PrunusAvium) ανήκει στο γένος κέρασος της οικογένειας των ροδωδών. Κατάγεται και καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην ανατολική Ευρώπη και την δυτική Ασία όπου σε σπήλαια της προϊστορικής εποχής έχουν βρεθεί κουκούτσια κερασιών.

Η κερασιά εγκλιματίσθηκε στην Ελλάδα από τα πρώτα ιστορικά χρόνια, οπότε μεταφυτεύτηκε από την περιοχή της Κασπίας και την Μ. Ασία . Στην Ιταλία την μετέφερε ο γνωστός για την πολυφαγία του Λούκουλλος από  την Κερασούντα.

Τα κεράσια προέρχονται κυρίως από δύο ποικιλίες, την οξύκαρπη κερασιά (βυσσινιά) και την γλυκύκαρπη. Τα πετροκέρασα είναι πιο σκληρόσαρκα και τραγανά, ενώ το μαυροκέρασο (κασσίς) θεωρείται η ποικιλία με την μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Το κεράσι έχει πολλές εφαρμογές, καταναλώνεται εκτός από αυτούσιο σαν φρούτο, σαν δροσιστικός χυμός, σαν γλυκό κουταλιού, σαν λικέρ (Τσέρυ) και σαν σιρόπι με πολλές εφαρμογές στην ζαχαροπλαστική. 

Τα κεράσια διαθέτουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

  • Ενδείκνυνται στην αναιμία γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Σίδηρο προάγουν την αιμοποίηση.
  • Ενδείκνυνται σε δίαιτες αδυνατίσματος γιατί τα ζάχαρα που περιέχουν ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού χωρίς να μας παραφορτώνουν με θερμίδες.
  • Η τέφρα των μεταλλικών αλάτων τους, αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του κάματου και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας. 
  • Δρουν αποτοξινωτικά για το συκώτι, την χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.
  • Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν τα καθιστούν έξοχα υπακτικά με ισχυρή καθαρτική δράση.
  • Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, στα αρθριτικά και την νεφρολιθίαση.
  • Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών, κυστίτιδες κ.α.  
  • Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε Νάτριο τα καθιστά ευεργετικά για την υπέρταση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *